pad van de kat

proloog: pad van de kat

Elke nacht loop je dezelfde stappen op dezelfde trappen en stenen. Op vier poten doorkruis je dezelfde straten en stegen. Je kent elke toren, straathoek en brug. Je weet waar er water stroomt en op welke plekken het water stilstaat. Je weet hoe ver het licht van elke lantaarn zich uitstrekt. Je weet hoe je dat licht moet ontwijken. Hoe je je in het donker moet verplaatsen. Je weet het omdat je bent wie je bent: een vreemde in een stad.

aflevering 1: pad van de kat - Souzan Salhab

In deze aflevering praat ik met de vierendertigjarige Souzan Salhab, afkomstig uit het Syrische Aleppo. Souzan studeerde Engelse literatuur aan de universiteit. Ze droomde ervan om leerkracht Engels te worden. De burgeroorlog besliste er anders over. Om, zoals ze zelf zegt, uit een kwade droom te ontwaken, vluchtte ze, met haar man en drie kleine kinderen, naar Europa. Door een toeval haast kwam ze in het kleine Lier terecht. Dit is het verhaal van Souzan Salhab.

aflevering 2: Nadia Raoui

Het afgelopen jaar leerde ik op mijn nieuwe werk de tweeënveertigjarige Nadia Raoui kennen. Ze geeft les aan Ligo Antwerpen en is een goedlachse collega met tonnen energie. Ze is in België geboren, maar haar roots liggen in Marokko. Hoe is het, vroeg ik me af, om op te groeien als meisje in zo’n bijzonder gezin? Heeft ze de religie van haar ouders overgenomen? En met welke ogen kijkt ze naar de stad waarin ze woont en werkt? Hoog tijd dus voor een gesprek met Nadia Raoui.

aflevering 3: Stijn Claes

Terwijl corona door de wereld raast, ontmoet ik de jonge leeuw Stijn Claes. Wanneer we mekaar spreken, heeft hij net het Engelstalige knaldrang-nummer Young, wild and free op de socials losgelaten. Een verrassing van formaat voor mij, want ik leerde hem de afgelopen jaren kennen als Kleine Slimmerik. De jonge Lierse hiphopper die zijn Nederlandstalige woorden van eigen noten voorzag. Een hele tijd na ons gesprek, in de meest vochtige zomer ooit, zal hij een song opnemen met het Ijslandse model en Instagramfenomeen Arna Karls. Stijn Claes is hot, lijkt wel. Kan het nog hotter en zotter?

aflevering 4: Roushan Masto

De tweeëntwintigjarige Roushan Masto is afkomstig uit Efrin, nabij de grootstad Aleppo in Syrië. Ondertussen woont en werkt ze ongeveer vijf jaar in België. De burgeroorlog dwong haar familie om elders een nieuw leven op te bouwen.
Haar vorige leven speelde zich af in en rond het restaurant van haar vader Wallid Masto. Een plek waar ze graag over vertelt.
Tijdens onze wandeling spreekt de jonge Roushan ook gedreven over oorlog en politiek, en over de positie van de vrouw in de Arabische wereld. Taboes kent ze niet. 
Maak kennis met de rechttoe rechtane Roushan Masto, dochter van de neus van Aleppo.

aflevering 5: Hannelore Vermassen en Hugo Broes

De vierenveertigjarige Hannelore Vermassen is teamleider ondernemen van de stad Lier. Na haar studies in Gent kwam ze in de Pallieterstad aanwaaien met haar man.
Ze is gebeten door de letteren en heeft een groot hart voor hen die van elders komen. Zo was en is ze actief als inburgeringscoach. De familie Masto mag ze ondertussen tot haar vriendenkring rekenen.
Hugo Broes is een geboren en getogen Lierenaar. Hij is enerzijds een gedreven stadsgids en anderzijds een levendige encyclopedie van vijfenzeventig jaar. Daarnaast houdt hij onder meer de Facebookpagina Lier vroeger in de digitale ether.
Zijn hart klopt ook hevig voor voetbalclub Lyra. Hugo Broes is de geknipte man om enkele aparte voetbalanekdotes op te diepen terwijl we door de stad struinen.

Scroll to Top